Monday, 18 May 2015

Chemistry for competitive exams – 04

1. Petroleum is found In
(a) igneous rocks   (b) sedimentary rocks   (c) metamorphic rocks   (d) marshy land
Ans. (a) igneous rocks

2. The main active constituent of tea and coffee is
(a) nicotine   (b) chlorophy II   (c) caffeine    (d) aspirin
Ans. (a) nicotine

3. Containers for carrying strong acids are made of
(a) platinum   (b) brass   (c) copper    (d) lead
Ans. (d) lead

4. A dark-purple compound used as an antiseptic and as disinfectant is
(a) potassium nitrate   (b) sodium thio sulphate    (c) potassium permanganate   (d) calcium phosphate
Ans. (c) potassium permanganate

5. The branch of chemistry dealing with the accurate determination of the amounts of various substances is called
(a) biochemistry   (b) inorganic chemistry   (c) organometallic chemistry   (d) analytical chemistry
Ans. (d) analytical chemistry

6. Para magnetism is exhibited by elements, the atoms of which have
(a) only an odd number   (b) only an even number   (c) the d-shells partially filled    (d) none of these
Ans. (d) none of these

7.  In which of the following pairs is the second atom larger than the first?
(a) Br, Cl   (b) Na, Mg   (c) Sr, Ca (d) N,P
Ans. (d) N,P

8. Atoms with a high first ionization potential always have
(a) metallic properties   (b) a large atomic size   (c) a small atomic size   (d) strongly bound valence electrons
Ans. (d) strongly bound valence electrons

9. Which of the following pairs of elements forms a Compound with the maximum ionic character
(a) Na and F (b) Na and S  (c) Cs and F   (d) Cs and I
Ans. (a) Na and F

10. Which of the following process can lead to the formation of an ion from an atom?
(a) gain of protons   (b) gain of electrons   (c) loss of electrons    (d) both (b) and (c)

Ans. (d) both (b) and (c)

No comments:

Post a Comment